Το Εκκλησάκι της Αγιάς Λυδίας της Φιλιππησίας

Το εκκλησάκι της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, που βρίσκεται μέσα στον όμορφο χώρο του Κτήματος Αέλια, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής σας. Περιτριγυρισμένο από την ηρεμία της φύσης και τον μαγευτικό κήπο του κτήματος, το εκκλησάκι προσφέρει μια γαλήνια και ιερή ατμόσφαιρα για την τέλεση των μυστηρίων του γάμου και της βάπτισης.

Η Αγία Λυδία, η πρώτη γυναίκα που βαπτίστηκε στην Ευρώπη από τον Απόστολο Παύλο, αποτελεί σύμβολο πίστης και νέας αρχής, κάτι που δίνει ξεχωριστό βάρος στα μυστήρια που τελούνται εδώ. Το εκκλησάκι είναι ιδανικό για όσους αναζητούν έναν ζεστό και παραδοσιακό χώρο για τη σπουδαία αυτή στιγμή της ζωής τους, ενώ παράλληλα προσφέρει την οικειότητα και την αίσθηση ιδιωτικότητας.

Επιλέγοντας να τελέσετε το γάμο ή τη βάπτιση του παιδιού σας στο εκκλησάκι της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, θα ζήσετε μια τελετή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές σας, σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει την ιερότητα με τη φυσική ομορφιά.

Αγία Λυδία η Φιλιππησία: Η πρώτη Χριστιανή Ευρωπαία

Μία από τις πλέον συμπαθείς γυναικείες μορφές που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη είναι και αυτή της Αγίας Λυδίας από τους Φιλίππους της Μακεδονίας. Μάλιστα θεωρείται ως η πρώτη χριστιανή ευρωπαία γυναίκα.

Η Αγία Λυδία καταγόταν από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας και εμπορευόταν πορφύρα για τη βαφή υφασμάτων από μαλλί στους Φιλίππους της Μακεδονίας, εξ’ ου και η ονομασία «πορφυροπώλις»

Είναι η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, η πρώτη χριστιανή της Μακεδονίας, η οποία κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη στους Φιλίππους από τον απόστολο Παύλο, όπως αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων.

Αν και ανήκε σε οικογένεια ειδωλολατρών, η ανήσυχη καρδιά της που διψούσε για την αλήθεια και την επαφή με τον αληθινό Θεό, την οδήγησε μαζί με άλλες ευσεβείς γυναίκες, να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του αποστόλου Παύλου. Ο απόστολος Παύλος όταν βρισκόταν στην Τρωάδα είδε σε όραμα, άνθρωπο ντυμένο με μακεδονική στολή, να τον προσκαλεί να έρθει στη Μακεδονία, λέγοντάς του: «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (Πρ. ιστ’,9). Ο απόστολος Παύλος θεώρησε ότι τ’ όραμα αποτελούσε θεΪκη πρόσκληση και έφθασε στους Φιλίππους για να κηρύξει το λόγο του Χριστού.

Η Λυδία μετά τη βάπτισή της, θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη της στον απόστολο Παύλο τον προσκάλεσε μαζί με τους συνοδοιπόρους του στο σπίτι της. «Και τις γυνή ονόματι Λυδία, πορφυρόπωλις πόλεως Θυατείρων, σεβόμενη τον Θεόν, ήκουεν, ης ο Κύριος διήνοιξε την καρδίαν προσέχειν τοις λαλουμένοις υπό του Παύλου, ως δε έβαπτίσθη και ο οίκος αυτής, παρεκάλεσε λέγουσα· ει κεκρίκατέ με πιστήν τω Κυρίω είναι, εισελθόντες εις τον οίκον μου μείνατε· και παρεβιάσατο ημάς». (Πράξ. 16,14-15).

Η μνήμη της τιμάται στις 20 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 3 Αυγούστου από την Καθολική Εκκλησία.

Ἡ Ἐκκλησία μας τιμᾶ τὴν Ἁγία Λυδία ὡς Ἰσαπόστολο καὶ στὸν ἱερό τόπο τῆς βαπτίσεώς της ὕψωσε ναὸ – βαπτιστήριο, ὅπως καὶ στὴν παρακείμενη ὄχθη τοῦ ποταμοῦ Ζυγάκτη καθιέρωσε ὑπαίθριο βαπτιστήριο, ὅμοιο μὲ ἐκεῖνα ποὺ σώζονται στὶς παλαιοχριστιανικές βασιλικές τῶν Φιλίππων. Ναός αφιερωμένος σ’αυτήν